Het is één van de ergste dingen die je als automobilist kunt overkomen, een ongeval. Denk hierbij aan een aanrijding met overstekend wild, een voetganger of een eenzijdig ongeval. Hoe hij ook tot stand komt, de situatie die volgt en hoe je daar mee om gaat kan van levensbelang zijn. Daarom geven we je vijf tips om op te letten om je veiligheid zoveel mogelijk te garanderen.

Veiligheid boven alles

Bewaar altijd gekleurde hesjes en een gevaren driehoek in de auto. Wanneer je tot stilstand komt op bijvoorbeeld een vluchtstrook en het begint te schemeren, moet je er niet aan denken geschept te worden door een onoplettende bestuurder wanneer je de wegenwacht belt. Zorg dus dat je voldoende zichtbaar bent en hou deze items ten alle tijden in je auto. Deze kun je vaak gemakkelijk achter de netjes in je kofferbak steken, of er anders los in plaatsen.

Papieren

Wanneer je een aanrijding krijgt die niet al te ernstige schade heeft opgeleverd aan je voertuig, de inzittende of de andere partij is het gebruikelijk om gegevens van elkaar uit te wisselen en samen het schadeformulier in te vullen van het ongeval. Zo kunnen beide partijen zo snel mogelijk hun schade laten herstellen en terug de weg op. Vroeger werden schadeformulieren opgestuurd bij de polis, maar deze zul je nu zelf moeten uitprinten bij de meeste verzekeringsmaatschappijen. Zorg dus dat je ten alle tijden enkele formulieren in bijvoorbeeld het dashboard kastje van de auto bewaard, dit bespaart een hoop problemen bij een ongeval.

Tech

Dankzij nieuwe Europese wetgeving worden nieuw geproduceerde auto’s vaak uitgerust met een SOS-knop, te vinden boven de binnenspiegel. Deze zal automatisch verbinding maken met de centrale bij een ongeval of harde klap, maar deze kan ook handmatig worden ingeschakeld. Erg handig als je bijvoorbeeld met pech langs de weg komt te staan en je telefoon geen bereik heeft; deze knop heeft dt namelijk vrijwel altijd. Dit kun je zien aan het ‘SOS ready’ signaal, wat op de knop of op het entertainmentsysteem wordt weergeven. Zorg dat je deze juist ingesteld hebt bij aankoop van uw auto, misschien ga je hem nog hard nodig hebben.

Gordels

Rijden zonder gordel is een enorme no-go. Deze riemen zorgen niet alleen voor veiligheid van de inzittende zelf, maar ook de overige inzittenden. Bij een ongeval met een harde klap kun je namelijk zonder gordel door de auto vliegen en zo de uitgang blokkeren van je mede-inzittenden. Zorg dus dat je altijd een gordel draagt in de auto, als bestuurder maar ook zeker als passagier.

Airbags

Daarnaast is het belangrijk om bij een tweedehands auto altijd na te vragen of het een schade-auto betreft die gerepareerd is. Bij deze auto’s kunnen de airbags soms gebruikt zijn en slecht of zelfs niet vervangen zijn. Vraag dit dus goed na, want een airbag kan het verschil tussen leven en dood maken bij een zwaar, maar ook bij een licht ongeval.

Met deze tips hopen we je veilig op weg te helpen, echter geven deze geen garanties. Denk tijdens het rijden altijd aan zowel je eigen veiligheid, als die van je mede weggebruikers. Wilt u meer weten over de veiligheid van uw auto en een keuring laten uitvoeren? Kom gerust eens langs bij DEMA autoservice en wij helpen u graag verder.